
Dadelgodis
Här är ett superenkelt tips på jättegott dadelgodis. Förhoppningsvis är det lite nyttigare än Snickers.
Du behöver:
2 påsar mjuka dadlar
1 burk jordnötssmör (saltat)
1 platta mörk choklad (minst 70 %)
saltade jordnötter
Gör så här:
Ta fram två bakplåtspapper. Lägg ut dadlarna bredvid varandra på det ena bakplåtspappret och lägg det andra pappret ovanpå. Kavla ut dadlarna så att de blidar ett platt underlag och fastnar i varandra. Ta bort pappret ovanpå dadlarna. Bred ut ett lager jordnötsmör (mängd enligt egen smak) ovanpå dadlarna. Smält den mörka chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugnen och bred ut den ovanpå jordnötssmöret. Toppa med saltade nötter. Ställ i kylskåpet ett par timmar. Skär upp godiset i bitar och njut!
Vetekrans med smör och kanel
Här är ett enkelt recept på en vetekrans ifall du vill variera bullbaket. Snabbt, enkelt och vackert om du vill bjuda på något gott till fikat.
Deg (1 krans)
2,5 dl ljummen helmjölk
1 påse torrjäst
1 ägg
3/4 dl socker plus några matskedar till fyllningen
1 msk kardemumma
75 gram smör plus cirka 50 g till fyllningen
cirka 8 dl vetemjöl
kanel till fyllningen
Gör så här:
Värm mjölken så att den blir ljummen (37-40 grader). Blanda i torrjäst, ägg, socker och kardemumma samt smält smör. Tillsätt några deciliter vetemjöl i taget och knåda degen medan du tillsätter mer mjöl. Fortsätt knåda tills degen är smidig. En lösare deg ger godare bullar. Låt degen jäsa cirka 30-45 minuter på en varm plats.
Dela degen i två delar, kavla ut bitarna till rundlar, som motsvarar storleken av en pizza. Det lönar sig att kavla direkt på ett bakplåtspapper, så behöver du inte flytta kransen sedan. Bred ut smält smör på den första rundeln, strö över rikligt med kanel och strösocker och lägg den andra rundeln ovanpå. Gör en ring i mitten med ett glas och skär upp degen i 16 bitar fram till cirkeln du gjort med glaset. Tvinna varje uppskuren del och fäst dem sedan i varandra två och två. Låt kransen jäsa ytterligare 20-30 minuter.
Pensla kransen med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda kransen cirka 20-30 minuter tills den fått en vacker färg.
Fryst pannacotta med kolamascarpone, stekta äpplen och havresmul
Här delar jag med mig av helgens efterrätt, en efterrätt som först egentligen skulle bli enbart pannacotta, men som fick sällskap av en kolamascarpone, av stekta äpplen och havresmul. Det blev en riktigt god och fullvärdig efterrätt.
Du behöver (för fyra):
1 1/2-2 dl grädde (beroende på storleken på dina silikonmuffinsformar)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 gelatinblad
1 burk mascarpone
kolasås och fudge i valfri mängd (jag använde 8 fudgebitar och cirka 1/2 dl kolasås)
Gör så här:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten cirka 5 minuter. Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull och låt grädden koka upp. Ta av grädden från plattan och lägg i gelatinet. Rör om ordentligt så att gelatinet löser sig. Ställ grädden åt sidan en stund för att svalna något.
Hacka fudgen och blanda med mascarpone. Tillsätt också kolasås. Blanda väl.
Häll upp grädden till hälften i silikonmuffinsformarna. Klicka försiktigt i en rejäl matsked av mascarponeblandningen och bred försiktigt ut blandningen till kanten. Ställ formarna i frysen cirka en timme (så att de sedan lossnar från formarna).
Stekta äpplen med havresmul
Du behöver:
några äpplen, tärnade
socker, 1/2 dl till äpplena plus cirka 1 dl till havresmulorna
kanel, cirka 2 tsk
smör, 20-30 g, lite att steka i, resten för smulorna
havregryn, cirka 2 dl
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Stek äppelbitarna något mjuka i smör i en stekpanna, krydda med kanel (1 tsk) och socker (1/2 dl). Ställ åt sidan. Blanda resten av smöret och sockret med havregrynen och kanel och häll ut blandningen i en ugnsform och rosta havregrynen tills de fått färg, cirka 10-15 minuter. Vänd havregrynen vid halva tiden.
Ta ut formarna ur frysen. Låt äpplena och havregrynen svalna. Servera med pannacotta-kolamascarpone och några röda vinbär eller tranbär till.
Vinbladsdolmar
Jag har alltid älskat vinbladsdolmar, dolmades. Många är de dolmar jag ätit på de otaliga grekiska öar vi besökt. Här är de som godast. Under min studietid kunde jag köpa vinbladsdolmar och äta dem direkt ur konservburken. Här är ett recept på egna dolmades. De är garanterat mycket godare än de man köper i konservburk. Jag passade på att använda svartvinbärsblad, eftersom de fungerar utmärkt. Du kan använda konserverade vinblad om du önskar, men svartvinbärsblad fungerar fint bara de är tillräckligt stora.
Du behöver:
30-40 stora svartvinbärsblad (eller konserverade vinblad)
2 dl basmati- eller risottoris
1 stor tomat
1 kruka bladpersilja
1 näve mynta
1/2 burk tomatkross med örter
2 msk tomatpuré
1 stor lök
3 stora vitlöksklyftor
saften av en halv citron plus några stänk till den färdiga rätten
1 kork vinäger
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
olivolja
Gör så här:
Knip av skaften på vinbärsbladen. Koka bladen 5-8 minuter i saltat vatten. Häll av bladen, men håll dem fuktiga. Häll riset i en skål. Hacka bladpersiljan, myntan, löken och vitlöken fint. Blanda örterna och löken med riset. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, citronsaft, vinägern, salt och svartpeppar. Blanda väl.
Ringla olivolja på bottnen av en tjockbottnad kastrull. Skiva en tomat som du lägger i bottnen på kastrullen. Fyll ett blad i gången med cirka en tesked fyllning. Kom ihåg att dolmarna sväller då riset mognar, så lägg inte för mycket fyllning. Vik in kanterna och rulla ihop dolmen. Lägg dolmarna tätt intill varandra ovanpå tomatskivorna i kastrullen. Ringla olivolja över dolmarna och fyll på ett nytt lager ovanpå. Häll vatten över dolmarna så att de täcks och låt dem koka på låg värme en timme. Fyll på med vatten under tiden ifall vätskan kokar bort.
Plocka upp dolmarna, häll över den resterande såsen från kastrullen, sprinkla över citronsaft och ringla ytterligare över lite olivolja. Servera dem ljumma.
Zucchine arrosto con ripieno (ugnsrostad fylld zucchini)
Det är zucchinitider. Många odlar zucchini, eftersom de är lätta att få att växa. Många kämpar sedan med att inte riktigt veta vad man ska tillreda av dem. Här delar jag med mig av ett recept som jag utvecklade för några år sedan och som många verkligen tyckt om. Receptet har hängt med på ett flertal italienska matlagningskurser och fått spridning på sociala medier. Vad är roligare än det, när människorna upptäcker nya smaker?
För 8 personer (vid förrätt)
3 medelstora zucchinier
olivolja
salt och peppar
1 dl rödvinsvinäger
50 g rörsocker
hackad mynta
Fyllning:
mascarpone
generöst med hackade örter (till exempel basilika, persilja och gräslök)
salt, peppar
rivet citronskal
eventuellt lite riven parmesan
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Skiva zucchinierna tunt på längden. Pensla skivorna med olivolja, strö över lite salt och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grilla dem i ugnen så att de får lite färg och blir mjuka. Låt dem svalna.
Blanda mascarpone med hackade örter, salt, peppar och rivet citronskal och parmesan, ifall du valt att ta med den. Bred ut mascarponeblandningen på zucchiniskivorna och rulla ihop dem. Lägg rullarna på ett serveringsfat.
Hetta upp rödvinsvinäger tillsammans med rörsocker, peppar och hackad mynta så att sockret smälter och vätskan reduceras något. Häll vinägerblandningen över zucchinirullarna. Servera!
Citronpannacotta
Pannacotta är den italienska desserten, som går att variera i oändlighet. Här har jag gjort en citronpannacotta som jag serverar ur ekologiska citronskal.
För fyra:
3 ekologiska citroner (finriven zest av en citron och skalen av två)
4 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Halvera två ekologiska citroner på längden. Gröp ur dem. Ta vara på fruktköttet och gör något kreativt av det. Jag kokade citronmarmelad på det den här gången (mixa fruktköttet och tillsätt syltsocker och låt koka ihop).
Blötlägg gelatinet 5 minuter i kallt vatten.
Riv skalet (zesten) fint av den tredje citronen.
Mät upp grädden i en kastrull. Tillsätt socker, vaniljsocker och den finrivna zesten. Värm upp grädden tills den kokar, rör om hela tiden. Häll bort vattnet från gelatinet. Ta sedan grädden av spisen, tillsätt gelatinet och blanda allt noggrant. Häll upp grädden i citronskalen. Om du vill kan du lägga citronskalen i små skålar vid upphällning, för att ge stabilitet när du sedan flyttar dem till kylskåpet. Låt pannacottan stelna i kylskåpet i minst sex timmar.
Garnera med något grönt (eller kanske med en klick av citronmarmeladen du kokade) och servera!
Panzanella - toscansk brödsallad
Panzanella är en sallad på tomat, gurka, paprika, rödlök och kapris som därtill innehåller rikligt med brödbitar. Det är en sallad som är perfekt när man har bröd som blivit torrt. Istället för att slänga brödet, blötläggs det i tomatsås och ger salladen en matig känsla. Receptet är populärt framför allt i Toscana och Umbrien och hör till cucina povera, det så kallade fattigmansköket.
Du behöver:
torkat lantbröd, baguette eller rostbröd
1 burk hela tomater
1 gul och 1 orange paprika
2 hackade vitlöksklyftor
körsbärstomater
gurka
1/2 rödlök
1 burk stor kapris
ett knippe bladpersilja
10 basilikablad
olivolja
2 msk rödvinsvinäger
malen svartpeppar
salt enligt smak
Gör så här:
Skär brödet i bitar. Jag har valt att behålla kanterna på brödet. Mixa burktomaterna och häll över dem i en skål. Blötlägg brödbitarna en halv timme. Ifall det finns mycket överflödig vätska kvar, häll bort den och lägg brödet i en serveringsskål, eller på ett serveringsfat.
Skär paprikan i bitar. Stek dem i olivolja i en stekpanna tills de får lite färg. Salta lätt och tillsätt hackad vitlök på slutet och vänd runt några gånger. Blanda paprikan med brödet.
Halvera tomaterna och skär gurkan i bitar. Skiva rödlöken tunt. Blanda tomat, gurka, rödlök med bröd och paprika. Tillsätt kaprisen.
Salta och peppra, stänk över rödvinsvinäger, ringla över olivolja, grovhacka basilikan och persiljan och blanda ned örterna. Blanda allt ännu ordentligt och servera som tillbehör till exempelvis grillat.
Sommarens godaste potatis
Nypotatisen är här. Den är ju underbar som den är och smakar gott kokad, men jag vill gärna ge ett tips ifall det lämnat över från föregående dag. Dessa potatisar passar som tillbehör till det mesta.
Du behöver (för fyra):
kokt nypotatis
olivolja
1/2 tsk salt
1 burk crème fraîche (150 g)
2 tsk lökpulver
50 g riven parmesan
hackad gräslök
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Lägg potatisen på en ugnsplåt (halvera dem, ifall de är stora) och ringla olivolja över. Rosta potatisarna i ugnen tills de fått en knaprig yta, cirka 20-30 minuter.
Blanda crème fraîche, lökpulver och salt. Lägg de rostade potatisarna i en serveringsskål eller på ett fat, salta potatisen lätt, strö över riven parmesan, klicka över créme fraiche-blandningen samt hackad gräslök. Servera som tillbehör.
Smaker från Indien
Ibland längtar jag till Indiens färger, dofter och smaker. För ett tag sedan fick vi en inbjudan till ett indiskt bröllop och i efterhand harmas jag över att vi inte kunde ta oss till festen. Det skulle ha varit något alldeles speciellt. Det var närmast en ekonomisk fråga, eftersom inbjudan kom relativt sent och biljetterna var fruktansvärt dyra. Tänk om man ändå hade fått uppleva detta.
Man får trösta sig med lite god mat istället, vilket inte alls är så tokigt. Den här rätten görs egentligen på lamm, men här har jag bytt ut den mot kyckling. Såklart går det också att byta ut kycklingen mot något vegetariskt om man vill det. Det här är en lämplig curry att börja med ifall du är ovan med det indiska köket. Rätten är snäll mot dina smaklökar, men är ändå fullspäckad med smaker.
Kyckling i mandel- och vitlöksgräddsås
6 personer
1 kg kycklingfilé, skuren i bitar
6-8 vitlöksklyftor, skalade
50 g mandelpulver
2-3 cm ingefära, skalad och hackad
1 dl vatten
1 dl neutral olja
2 tsk kardemumma
2 tsk mald kanel
2 tsk mald spiskummin
6-8 kryddnejlikor
2 gula lökar, finhackade
1/2 tsk chilipeppar
1,5 tsk salt (eller efter smak)
1,5 msk råsocker
ytterligare 2 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 krm garam masala
(redning, 1 msk vetemjöl+ 0,5 dl vatten)
Gör så här:
Kör vitlök, mandel, ingefära och 1 dl vatten med stavmixer till en puré.
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg i kardemumma, kryddnejlikor, kanel och garam masala och fräs kryddorna en liten stund. Lägg i löken, fräs den, men låt den inte brännas vid.
Sänk värmen, tillsätt köttet, purén, spiskummin, chilipeppar, salt och vatten. Koka upp, sänk värmen och låt puttra en stund tills köttet är klart. Tillsätt vatten om såsen blir för tjock.
Blanda till sist i grädden och låt puttra ytterligare några minuter. Red av såsen ifall den är för lös.
Servera rätten med kokt basmatiris, myntachutney och naanbröd och en sallad om du vill.
Myntachutney
4 dl naturell, tjock yoghurt
1 kruka färsk hackad mynta
1-2 gröna chilifrukter
salt efter smak
Gör så här:
Hacka myntabladen, finhacka chilin och blanda med yoghurten. Smaka av med salt.
Vill du också baka naan? Här är ett recept:
Naanbröd
Naan är underbart gott till grytor. Perfekt att ta upp rester av sås med. Egentligen gräddas brödet i den indiska lerugnen, tandoori, men här har jag stekt brödet i vår Ooni-pizzaugn. Du kan givetvis grädda dem i vanlig ugn också.
För fyra större eller sex mindre naanbröd behöver du:
8,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl naturell yoghurt
2 msk naturell olja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
lite matolja
vatten för pensling
Gör så här:
Värm mjölken så att den blir ljummen. Vispa upp ägg, och blanda med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, torrjäst och hälften av mjölken.
Blanda i mjölet och resten av mjölken. Knåda degen i 2-3 minuter på mjölat bord så att du får en smidig deg. Pensla degen med lite olja och låt jäsa 1,5 timmar.
Dela den i fyra till sex bitar. Tryck ut varje bit till en oval, cirka 20 cm lång. Låt bröden jäsa under duk ytterligare 20 min.
Pensla bröden med lite vatten. Grilla bröden i en pizzaugn eller högt upp i vanlig ugn 2-3 minuter på bakplåtspapper, i 250 grader.
Om du vill kan du riva lite ost eller pensla bröden med vitlökssmör medan de är heta. Ställ bröden under duk och servera dem varma.
Sparrissallad med fetaostsmulor
Här är ett enkelt recept på en fräsch sparrissallad inför sparrissäsongen.
För 4 personer:
2 knippen sparris
olivolja till stekning
1 hackad lök
1 dl olivolja till dressingen (eller neural olja om du vill)
1 msk flytande honung
saften av en citron
salt enligt smak
nymalen svartpeppar enligt smak
en mindre kruka dill
en mindre kruka bladpersilja
1 dl hackade pistagenötter
smulad fetaost
Gör så här:
Blanda ihop en dressing av hackad lök, olivolja, salt, peppar, citronsaft och honung. Smaka av.
Skär bort den tjockaste delen av sparrisen. Skär sedan sparrisen i mindre bitar. Värm upp olivolja i en stekpanna och fräs sparrisen så att den får lite färg, men ändå har kvar sin spänstiga konsistens. Häll upp sparrisen på ett serveringsfat.
Hacka dillen och bladpersiljan och strö örterna och pistagenötterna över sparrisen. Ringla över dressingen och blanda allt. Toppa sparrissalladen med smulad fetaost. Servera!
Schnitzel på taggsvamp
Ännu är det svamptider. Den varma hösten har gjort att det ännu finns massor med svamp i skogen. Har du provat äta taggsvamp någon gång? Den bleka taggsvampen är en utmärkt matsvamp och om det är varmt, kan man plocka den ännu i oktober ute i våra skogar.
Den bleka taggsvampen kan inte förväxlas med någon giftig art. Den är lätt att känna igen, den är lätt beige eller vitaktig i färgen och hattens undersida har vitaktiga sköra taggar som lätt går sönder om man trycker på dem. Foten är också vit eller beigevit. Den växer ofta i mossig bland- och barrskog. Den är lättrensad, eftersom den nästan aldrig är larvangripen.
Tyvärr blev det ingen bild av den färska svampen, då jag var lite för snabb med att få den i stekpannan. Hänvisar istället till den bleka taggsvampen här:
Man kan byta ut taggsvampen mot fårticka också. Den kan du läsa om här:
Här är ett enkelt recept på hur du kan tillreda taggsvampen till en god schnitzel.
För att tillreda schnitzel på taggsvamp behöver du:
blek taggsvamp (1 svamp = 1 schnitzel)
2-3 dl vetemjöl
salt enligt smak
svartpeppar enligt smak
2 ägg
2-3 dl ströbröd eller panko
olja till stekning eller fritering
Gör så här:
Skär av foten på svamparna. Blanda vetemjöl, salt och svartpeppar på en tallrik. Vispa upp äggen på en annan tallrik. På en tredje tallrik häller du upp ströbrödet.
Vänd svampbiffarna ordentligt i mjölblandningen, sedan i det vispade ägget och till sist i ströbrödet, så att det fastnar ströbröd överallt. Värm oljan tillräckligt varm i stekpannan och fritera svampen gyllengul.
Servera svampschnitzlarna varma med till exempel ett gott potatismos och en fräsch sallad.
Jordgubbs- och rabarbertiramisù
Här är en riktigt god och fräsch sommarefterrätt med jordgubbar och rabarber, en somrig version av den italienska klassikern. Perfekt att tillreda några timmar på förhand och kan med fördel serveras i portionsglas.
För sex portioner behöver du:
2 rabarberstjälkar + 1,5 dl strösocker för rabarberkompott
18 savioardikex
flädersaft (kan bytas ut mot annan somrig saft)
rårörda jordgubbar eller färdig jordgubbssylt (mängd enligt smak)
3 dl vispgrädde
1 burk (250 g) mascarpone
0,5 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
jordgubbar till dekoration
gröna blad, till exempel mynta eller citronmeliss
Gör så här:
Skölj rabarbern och skär den i bitar. Koka upp rabarbern tillsammans med strösockret (1,5 dl) och lått puttra på låg värme tills rabarbern blivit mjuk, cirka 10 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Låt kompotten svalna.
Ställ fram sex portionsglas. Häll upp flädersaft i en bunke. Blötlägg hälften av savioardikexen i flädersaften och fördela dem i glasen. Lägg hälften av rabarberkompotten och jorgubbssylten ovanpå kexen. Vispa grädden. Blanda sockret, vaniljsockret och mascarponen med grädden. Klicka ut gräddblandningen över kex och sylt. Blötlägg nu resten av kexen i saften och gör en ny “våning” av kex, kompott och sylt i glasen. Avsluta med den resterande grädden. Toppa med färska jorgubbar och gröna blad. Låt stå svalt innan servering.
Polpette di ricotta
Polpette di ricotta (små ricottabollar)
4 portioner
250 g ricotta
2 äggulor, 2 äggvitor
½ dl vetemjöl
1 dl riven parmesanost
3 msk finhackad persilja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 dl ströbröd
smör eller olivolja
finhackad persilja
Separera äggulor och äggvitor. Vispa hastigt upp äggvitorna i en skål.
Rör ihop ricotta, äggulor, mjöl, parmesan, persilja, salt och svartpeppar till en jämn smet i en annan skål. Tillsätt eventuellt lite vetemjöl ytterligare för att få en formbar konsistens på smeten.
Forma små bollar med händerna och lägg dem på ett fat.
Häll upp ströbrödet på ett annat fat.
Doppa ricottabollarna i den vispade äggvitan och rulla dem sedan i ströbrödet.
Stek ricottabollarna i smör eller olivolja i en stekpanna. Skaka pannan försiktigt då och då och låt bollarna eftersteka på svag värme tills de är gyllenbruna.
Strö över persilja och servera direkt som förrätt med ett glas bubbel till.
Kryddiga pepparkakor
Egentligen är jag inte jätteförtjust i pepparkakor. Jag älskar att baka dem, men är inte så intresserad av att äta dem. I flera års tid har jag försökt få till de där knäckiga, knapriga och kryddstarka pepparkakorna. Nu tror jag att jag lyckats. De här blev riktigt goda. Precis som jag vill ha dem.
Till en rejäl sats behöver du:
4,5 dl mörk sirap
4,5 dl strösocker
300 g smör
1 ägg
5 tsk malen kanel
5 tsk malen ingefära
5 tsk malen nejlika
4 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen svartpeppar
14-15 dl vetemjöl
Gör så här:
Koka upp sirapen och låt den svalna något. Blanda i smöret, kryddorna och ägget. Blanda sist i vetemjölet och knåda till en deg. Låt degen stå svalt över natten (men inte i kylskåp).
Ställ ugnen på 200 grader. Baka ut degen, stansa ut pepparkakor och grädda dem i cirka 5-8 minuter.
Friterade chèvrebollar
Gillar också du den franska getosten? Perfekt! Om inte, tycker jag ändå att du skall ge de här fantastiskt goda ostbollarna en chans. Ostbollarna är perfekta som förrätt och du kommer att gilla när krispiga, söta och salta smaker möts. Det här är en enkel rätt men ger intrycket av något extra. Rätten är så vacker också med de gyllengula bollarna, den gröna salladen och rödbetsröran. En färgexplosion på tallriken.
För fyra:
200-250 g chèvre
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
1 ägg
nymalen svartpeppar
neutral olja att fritera i
Rödbetsröra:
200 g rödbetor, kokta
saften av en halv citron
1 msk vitvinsvinäger
1 knippe bladpersilja
salt
svartpeppar
1 msk god olivolja
1 tsk honung
Till servering:
grönsallad enligt smak
rostade hasselnötter (färdigt rostade, eller så rostar du dem i torr stekpanna så att skalet lossnar)
Gör så här:
Smula osten i en bunke. Dra några varv med pepparkvarnen. Forma små bollar av osten. Dubbelpanera dem genom att först rulla dem i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbrödet. Ställ ostbollarna en stund i kylen.
Tvätta och skala rödbetorna och koka dem mjuka. Mixa rödbetorna och de andra ingredienserna väl till en röra. Smaka av.
Värm upp oljan och fritera bollarna. Var uppmärksam på att det går mycket snabbt. Låt ostbollarna rinna av på hushållspapper. Lägg upp salladen på ett fat. Lägg upp bollarna på salladen och klicka ut rödbetsröra lite varstans. Toppa med rostade hasselnötter. Servera!
Blåbärsglass
Här kommer världens enklaste recept på en riktigt god glass. Perfekt nu när många har färska bär i sina trädgårdar eller när man varit ute i blåbärsskogen. Hemligheten i den här glassen är nog kardemumman. Otroligt häftig kombination.
För cirka 1 liter glass behöver du:
2-3 dl färska bär, till exempel blåbär
1 burk kondenserad, sötad mjölk (3oo ml)
1 burk (500 g) krämig, turkisk yoghurt med fetthalt 10%
2 tsk malen kardemumma
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en bunke och häll över smeten i det kärl du önskar frysa in glassen i. Jag använde en 1-liters glassförpackning. Låt glassen stå i frysen i ett dygn. Ta ut glassen cirka 15 minuter före severing.
Grönsakstorn med italienska smaker
Här kommer en superenkel med inspiration från Neapel. Kanske många av er kan bidra med egenodlad zucchini, paprika och kanske till och med aubergine. Perfekt nu när örterna är som bäst också.
Du behöver (för 4 personer):
1 aubergine
1 zucchini
1 stor paprika
1 mozzarella
hyvlad parmesan
ett knippe färska örter; basilika, rosmarin, bladpersilja, timjan, salvia
en nypa paprikapulver
salt
1 vitlöksklyfta, hackad
1 dl olivolja plus den mängd du ringlar över grönsakerna innan grillning
Gör så här:
Skiva auberginen och zucchinin, skär paprikan i stora bitar. Ringla olivolja och salt över dem. Grilla dem så att de får fin färg. Du kan givetvis ställa in grönsakerna i ugnen också på en ugnsplåt (200 grader, cirka 30 minuter).
Förbered örtoljan under tiden. Värm olivolja i en stekpanna. Fräs de hackade örterna en stund och tillsätt salt samt lite paprikapulver. Tillsätt den skivade vitlöken. Fräs en stund, men se upp så att vitlöken inte bränns vid. Ställ oljan åt sidan.
Skär upp mozzarellan i skivor och hyvla parmesanen.
På en tallrik, varva aubergine, zucchini, paprika, parmesan, mozzarella och örtolja. Toppa med oljan och njut av smakerna!
Friterad potatis med gremolata
Det här receptet är inspirerat av Adam Thulin, vinnare av Sveriges mästerkock 2022. Jag har bytt ut några ingredienser och lagt till någon ingrediens. Rätten är perfekt som en rätt för sig, eller del i middag, men potatisen får verkligen stå i centrum här. Perfekt för den som älskar potatis.
Du behöver:
kokt mandelpotatis
neutral olja till friteringen
salt
Gremolata:
1,5 dl olja (blanda gärna en god olivolja och rybsolja av god kvalitet)
1 kruka bladpersilja
rivet skal av en halv citron (se upp för det vita i skalet)
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
peppar
1 tsk honung
Till upplägget:
hackad gräslök
lättsaltad mascarpone
Gör så här:
Koka potatisen. Blanda ihop alla ingredienserna till gremolatan. När potatisen kokat klart, låt den svalna. Krossa potatisarna lite grann med en sked. De ska hålla ihop, så var försiktig, tryck inte för hårt.
Hetta upp oljan. Fritera potatisarna gyllengula och låt dem rinna av på hushållspapper. Salta potatisen.
På en tallrik, gör en spegel med lättsaltad mascarpone, lägg upp några potatisar ovanpå och klicka över gremolata. Toppa rätten med hackad gräslök. Servera!
Lantliga auberginer
Åsikterna brukar gå isär när det kommer till auberginen eller äggplantan, men för mig är auberginen är en av de trevligare ingredienserna i matlagningen. Auberginen kommer egentligen från Ostasien och södra delarna av Indien. Visste du förresten att auberginen ingår i potatissläktet? Skalet innehåller mycket fiber, så se till också att använda skalet på auberginen. Många kan uppleva auberginen som något besk i smaken, men det här går att åtgärda genom att försalta den. När vi nu går mot våren är det många som plockar fram sina grillar, så passa då på att grilla auberginer i skivor, lättare än så blir det knappast.
Här delar jag med mig av ett enkelt italienskt sätt att tillreda aubergine. Auberginen kan serveras som antipasti, förrätt, eller som contorni, tillbehör.
Lantliga auberginer
För 4 personer:
2-3 auberginer
5-6 vitlöksklyftor, hackade
olivolja
salt, svartpeppar
hackad mynta
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Skiva auberginerna tunt på längden. Pensla dem med olivolja och lägg dem på en ugnsplåt. Grilla auberginerna tills de fått färg och blivit mjuka, kom ihåg att vända dem en gång under tiden.
Ringla mer olja över auberginerna, salta och peppra, strö över den hackade vitlöken och strö över mynta till sist. Servera auberginerna ljumma.
Pasta med valnötssås
Sugen på pasta? Det är jag ALLTID! Här kommer en underbart god rätt som är dessutom enkel och supersnabb att få till. Om du vill lyxa till det, kan du tillverka pastan själv, men det går utmärkt att köpa färdig tagliatelle eller pappardelle. Enklare än så här blir matlagningen inte.
Valnötssås (för fyra)
1 mindre kruka basilika (spara några kvistar för garnering om du vill)
100 g valnötter
100 g riven parmesan
1 stor vitlöksklyfta
1,5-2 dl god olivolja (beroende på hur tjock du vill ha din sås)
salt, peppar enligt smak
Gör så här:
Koka pastan al dente. Medan pastan kokar, mixa ingredienserna för såsen i en matberedare eller med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till nykokt pasta och med en fräsch sallad till eller som här, enbart med lite körsbärstomater. Toppa portionen med riven parmesan om du vill.
Buon appetito!