Zucchine arrosto con ripieno (ugnsrostad fylld zucchini)
Det är zucchinitider. Många odlar zucchini, eftersom de är lätta att få att växa. Många kämpar sedan med att inte riktigt veta vad man ska tillreda av dem. Här delar jag med mig av ett recept som jag utvecklade för några år sedan och som många verkligen tyckt om. Receptet har hängt med på ett flertal italienska matlagningskurser och fått spridning på sociala medier. Vad är roligare än det, när människorna upptäcker nya smaker?
För 8 personer (vid förrätt)
3 medelstora zucchinier
olivolja
salt och peppar
1 dl rödvinsvinäger
50 g rörsocker
hackad mynta
Fyllning:
mascarpone
generöst med hackade örter (till exempel basilika, persilja och gräslök)
salt, peppar
rivet citronskal
eventuellt lite riven parmesan
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Skiva zucchinierna tunt på längden. Pensla skivorna med olivolja, strö över lite salt och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grilla dem i ugnen så att de får lite färg och blir mjuka. Låt dem svalna.
Blanda mascarpone med hackade örter, salt, peppar och rivet citronskal och parmesan, ifall du valt att ta med den. Bred ut mascarponeblandningen på zucchiniskivorna och rulla ihop dem. Lägg rullarna på ett serveringsfat.
Hetta upp rödvinsvinäger tillsammans med rörsocker, peppar och hackad mynta så att sockret smälter och vätskan reduceras något. Häll vinägerblandningen över zucchinirullarna. Servera!