Panzanella - toscansk brödsallad

Panzanella är en sallad på tomat, gurka, paprika, rödlök och kapris som därtill innehåller rikligt med brödbitar. Det är en sallad som är perfekt när man har bröd som blivit torrt. Istället för att slänga brödet, blötläggs det i tomatsås och ger salladen en matig känsla. Receptet är populärt framför allt i Toscana och Umbrien och hör till cucina povera, det så kallade fattigmansköket.

Du behöver:

torkat lantbröd, baguette eller rostbröd

1 burk hela tomater

1 gul och 1 orange paprika

2 hackade vitlöksklyftor

körsbärstomater

gurka

1/2 rödlök

1 burk stor kapris

ett knippe bladpersilja

10 basilikablad

olivolja

2 msk rödvinsvinäger

malen svartpeppar

salt enligt smak

Gör så här:

Skär brödet i bitar. Jag har valt att behålla kanterna på brödet. Mixa burktomaterna och häll över dem i en skål. Blötlägg brödbitarna en halv timme. Ifall det finns mycket överflödig vätska kvar, häll bort den och lägg brödet i en serveringsskål, eller på ett serveringsfat.

Skär paprikan i bitar. Stek dem i olivolja i en stekpanna tills de får lite färg. Salta lätt och tillsätt hackad vitlök på slutet och vänd runt några gånger. Blanda paprikan med brödet.

Halvera tomaterna och skär gurkan i bitar. Skiva rödlöken tunt. Blanda tomat, gurka, rödlök med bröd och paprika. Tillsätt kaprisen.

Salta och peppra, stänk över rödvinsvinäger, ringla över olivolja, grovhacka basilikan och persiljan och blanda ned örterna. Blanda allt ännu ordentligt och servera som tillbehör till exempelvis grillat.

Föregående
Föregående

Citronpannacotta

Nästa
Nästa

Sommarens godaste potatis