Smaker från Indien

Ibland längtar jag till Indiens färger, dofter och smaker. För ett tag sedan fick vi en inbjudan till ett indiskt bröllop och i efterhand harmas jag över att vi inte kunde ta oss till festen. Det skulle ha varit något alldeles speciellt. Det var närmast en ekonomisk fråga, eftersom inbjudan kom relativt sent och biljetterna var fruktansvärt dyra. Tänk om man ändå hade fått uppleva detta.

Man får trösta sig med lite god mat istället, vilket inte alls är så tokigt. Den här rätten görs egentligen på lamm, men här har jag bytt ut den mot kyckling. Såklart går det också att byta ut kycklingen mot något vegetariskt om man vill det. Det här är en lämplig curry att börja med ifall du är ovan med det indiska köket. Rätten är snäll mot dina smaklökar, men är ändå fullspäckad med smaker.

Kyckling i mandel- och vitlöksgräddsås

6 personer

1 kg kycklingfilé, skuren i bitar

6-8 vitlöksklyftor, skalade

50 g mandelpulver

2-3 cm ingefära, skalad och hackad

1 dl vatten

1 dl neutral olja

2 tsk kardemumma

2 tsk mald kanel

2 tsk mald spiskummin

6-8 kryddnejlikor

2 gula lökar, finhackade

1/2 tsk chilipeppar

1,5 tsk salt (eller efter smak)

1,5 msk råsocker

ytterligare 2 dl vatten

2 dl vispgrädde

2 krm garam masala

(redning, 1 msk vetemjöl+ 0,5 dl vatten)

Gör så här:

Kör vitlök, mandel, ingefära och 1 dl vatten med stavmixer till en puré.

Värm oljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg i kardemumma, kryddnejlikor, kanel och garam masala och fräs kryddorna en liten stund. Lägg i löken, fräs den, men låt den inte brännas vid.

Sänk värmen, tillsätt köttet, purén, spiskummin, chilipeppar, salt och vatten. Koka upp, sänk värmen och låt puttra en stund tills köttet är klart. Tillsätt vatten om såsen blir för tjock.

Blanda till sist i grädden och låt puttra ytterligare några minuter. Red av såsen ifall den är för lös.

Servera rätten med kokt basmatiris, myntachutney och naanbröd och en sallad om du vill.

Myntachutney

4 dl naturell, tjock yoghurt

1 kruka färsk hackad mynta

1-2 gröna chilifrukter

salt efter smak

Gör så här:

Hacka myntabladen, finhacka chilin och blanda med yoghurten. Smaka av med salt.

Vill du också baka naan? Här är ett recept:

Naanbröd

Naan är underbart gott till grytor. Perfekt att ta upp rester av sås med. Egentligen gräddas brödet i den indiska lerugnen, tandoori, men här har jag stekt brödet i vår Ooni-pizzaugn. Du kan givetvis grädda dem i vanlig ugn också.

För fyra större eller sex mindre naanbröd behöver du:

8,5 dl vetemjöl

2 dl mjölk

1 ägg

1 dl naturell yoghurt

2 msk naturell olja

1 tsk salt

2 tsk strösocker

1/2 tsk bakpulver

2 tsk torrjäst

lite matolja

vatten för pensling

Gör så här:

Värm mjölken så att den blir ljummen. Vispa upp ägg, och blanda med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, torrjäst och hälften av mjölken.

Blanda i mjölet och resten av mjölken. Knåda degen i 2-3 minuter på mjölat bord så att du får en smidig deg. Pensla degen med lite olja och låt jäsa 1,5 timmar.

Dela den i fyra till sex bitar. Tryck ut varje bit till en oval, cirka 20 cm lång. Låt bröden jäsa under duk ytterligare 20 min.

Pensla bröden med lite vatten. Grilla bröden i en pizzaugn eller högt upp i vanlig ugn 2-3 minuter på bakplåtspapper, i 250 grader.

Om du vill kan du riva lite ost eller pensla bröden med vitlökssmör medan de är heta. Ställ bröden under duk och servera dem varma.




Föregående
Föregående

Sommarens godaste potatis

Nästa
Nästa

Sparrissallad med fetaostsmulor