Fryst pannacotta med kolamascarpone, stekta äpplen och havresmul
Här delar jag med mig av helgens efterrätt, en efterrätt som först egentligen skulle bli enbart pannacotta, men som fick sällskap av en kolamascarpone, av stekta äpplen och havresmul. Det blev en riktigt god och fullvärdig efterrätt.
Du behöver (för fyra):
1 1/2-2 dl grädde (beroende på storleken på dina silikonmuffinsformar)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 gelatinblad
1 burk mascarpone
kolasås och fudge i valfri mängd (jag använde 8 fudgebitar och cirka 1/2 dl kolasås)
Gör så här:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten cirka 5 minuter. Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull och låt grädden koka upp. Ta av grädden från plattan och lägg i gelatinet. Rör om ordentligt så att gelatinet löser sig. Ställ grädden åt sidan en stund för att svalna något.
Hacka fudgen och blanda med mascarpone. Tillsätt också kolasås. Blanda väl.
Häll upp grädden till hälften i silikonmuffinsformarna. Klicka försiktigt i en rejäl matsked av mascarponeblandningen och bred försiktigt ut blandningen till kanten. Ställ formarna i frysen cirka en timme (så att de sedan lossnar från formarna).
Stekta äpplen med havresmul
Du behöver:
några äpplen, tärnade
socker, 1/2 dl till äpplena plus cirka 1 dl till havresmulorna
kanel, cirka 2 tsk
smör, 20-30 g, lite att steka i, resten för smulorna
havregryn, cirka 2 dl
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Stek äppelbitarna något mjuka i smör i en stekpanna, krydda med kanel (1 tsk) och socker (1/2 dl). Ställ åt sidan. Blanda resten av smöret och sockret med havregrynen och kanel och häll ut blandningen i en ugnsform och rosta havregrynen tills de fått färg, cirka 10-15 minuter. Vänd havregrynen vid halva tiden.
Ta ut formarna ur frysen. Låt äpplena och havregrynen svalna. Servera med pannacotta-kolamascarpone och några röda vinbär eller tranbär till.