
Friterad kyckling och vitlökspotatis
Det är den andra advent. Det är självständighetsdag. Passa på och gör dessa goda vitlökspotatisar med panerad, friterad kyckling till. Det här är rejäl, rustik mat.
Vitlökspotatis (för 4-6 personer)
2 kg potatis
1-2 tunt skivade lökar
6 stora vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde (vill man använda matlagningsgrädde eller havregrädde går det också bra)
olja
salt
peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisen tunt med en en mandolin, osthyvel eller med kniv. Skiva löken. Varva potatisen med löken i en ugnsform, blanda med olja och ställ in i ugnen cirka en timme (beroende på potatissorten). Vänd på potatisen vid halvtid.
Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar. När potatisen nästan är klar, häll över gräddblandningen och låt stå i ugnen ytterligare 10-15 minuter. Smaka av och salta ytterligare om det behövs.
Friterad kyckling (för 4-6 personer)
800 g kycklingfiléer
vetemjöl (eller en glutenfri mjölblandning)
2 ägg
ströbröd (går bra med glutenfritt ströbröd också)
salt (enligt smak)
peppar (enligt smak)
Blanda salt och svartpeppar med mjölet. Vänd kycklingfiléerna i mjölet, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbrödet. Fritera i het olja tills filéerna är gyllenbruna och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera med vitlökspotatisen, med djävulssylt och en fräsch sallad till om du vill.
Vill du koka djävulssylt? Det finns ju otaliga recept på denna sylt, men här är min version av sylten.
Djävulssylt
800 g inhemska tomater
3-4 röda paprikor
8 pressade vitlöksklyftor
4-5 chilifrukter
1 tsk salt
svartpeppar enligt smak
1/2 dl ättika
3 dl syltsocker
Gör så här:
Hacka tomaterna och paprikorna. Kärna ur och hacka chilifrukterna. Lägg alla ingredienser i en kastrull, förutom sockret. Koka på låg värme i 45 minuter. Stavmixa blandningen om du vill ha en slätare konsistens. Tillsätt syltsockret och låt koka ytterligare 15 minuter. Häll upp sylten i glasburkar och förvara svalt.
Köttgryta med apelsin och choklad
Hösten är grytornas tid. Gryträtter är enkel matlagning då de långt sköter sig själva. Här tipsar jag om min favorithöstgryta, en mustig gryta av nötkött, smaksatt med apelsin och choklad.
För fyra personer:
800 g rostbiff
1 buljongtärning
vatten att skölja ur pannan med
3 dl rödvin
en rejäl nypa hela kryddpeppar
3-4 lagerblad
rivet skal av en apelsin
50 g mörk choklad (70%)
1 msk vetemjöl eller potatismjöl att reda av med
2 dl vispgrädde
salt enligt smak
Gör så här:
Skär köttet i lämpliga tärningar. Bryn köttet i stekpanna och lägg sedan över köttet i en gryta (gärna gjutjärn). Skölj ur pannan med lite vatten och häll vattnet och vinet i grytan, tillsätt buljongtärningen, kryddpeppar och lagerblad och låt småkoka 1,5-2 timmar tills köttet är mört.
Blanda grädden, mjölet och apelsinskalet. Tillsätt den hackade chokladen i grytan och tillsätt gräddblandningen. Rör om försiktigt en stund, så att chokladen smälter och såsen får en fin konsistens. Smaka av med salt. Servera med ugnsrostad potatis eller potatismos.
Bjud på tiri saganaki
Idag tänkte jag tipsa er om en av mina absoluta favoriter i det grekiska köket. Mellan åren 2000 och 2008 besökte vi ett tjugotal grekiska öar och åt mängder av härligt god grekisk mat.
Tiri saganaki är friterad ost, i detta fall fetaost. Jag serverar den gärna på ett rostat bröd, toppad med någon söt sylt som bryter och med några basilikablad. Tiri saganaki passar utmärkt som förrätt, men också som sådan om du är sugen på något gott.
Jag brukar använda osten Patros. Den smälter inte i stekpannan när den friteras, vilket en del ostar tyvärr gör.
Till fyra tiri saganaki behöver du:
2-4 skivor rostbröd
1 paket Patros (200 g naturell i bit)
mjöl
ströbröd
svartpeppar
1 uppvispat ägg
neutral olja till stekpannan
någon sötare sylt, till exempel rödlökssylt eller fikonsylt
några basilikablad
Gör så här:
Skär osten i fyra delar. Vänd osten i mjöl som du blandat med lite nymalen svartpeppar. Vänd osten sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och fritera ostarna tills de är gyllengula. Låt ostarna rinna av på hushållspapper. Skär brödet, så att det motsvarar storleken på ostarna. Stek brödet på båda sidorna i en panna med lite olja. Lägg upp osten på brödet, toppa med sylt och basilikablad. Dra slutligen ett varv med pepparkvarnen.
Kali orexi!
Fröknäcke med nötter och rosmarin
Butikshyllorna dignar av olika sorters fröknäcke. Det är lätt att göra eget fröknäcke och då får du i precis de ingredienser du vill. Här är mitt favoritknäcke som jag brukar göra. Det här fröknäcket är också glutenfritt. Min favoritkrydda är den torkade rosmarinen och jag lägger gärna nötter med också.
För en plåt fröknäcke behöver du:
1 dl hackade nötter (till exempel pecan och cashew)
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl majsmjöl
1 tsk salt
2 msk torkad rosmarin
2,5 dl kokande vatten
1 dl kallpressad rybsolja
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och vatten, blanda ordentligt och låt degen svälla 10 minuter. Lägg degen på ett bakplåtspapper och lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen tunt så att den täcker pappret. Ta bort det övre pappret. Dra upp fröknäcket på en plåt och grädda det i 1 timme. Låt svalna och bryt det sedan i lämpliga bitar.
Zucchini- och morotsbröd
Skola och jobb har kommit igång igen. Mitt i vardagen som emellanåt kan bli ganska stressig är det extra viktigt att sätta sig ner vid bordet tillsammans. Dessutom är skördetiden här. Passa på och gör dessa zucchini- och morotsbröd och ha till exempel en mysig kvällsfika tillsammans.
Cirka 25 bröd
Du behöver:
2 dl naturell yoghurt
1 dl vatten
25 g jäst
200 g riven zucchini
200 g riven morot
1 dl rapsolja (gärna kallpressad)
1 msk salt
2 msk honung
10-12 dl vetemjöl
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Värm vattnet och yoghurten till 37 grader. Smula i jästen. Tillsätt salt och honung, olja och de rivna grönsakerna. Låt blandningen gå i degmaskin medan du tillsätter mjölet lite i taget. Låt sedan degen gå 5 minuter i maskinen. Låt jäsa under duk 45 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en cirka 2 cm tjock platta. Dela degen i bitar, cirka 6x10 cm. Lägg bitarna på en plåt och låt jäsa 30 minuter. Grädda bröden i mitten av ugnen 10-12 minuter tills bröden fått en vacker färg. Servera till exempel med vitlökssmör.
Sallad med rostade grönsaker och bulgur
Nu när många trädgårdar bjuder på en massa godsaker och butikshyllorna är fyllda med nyskördade grönsaker, passa på och gör denna goda sallad med rostade grönsaker. Ett gott tillbehör är en enkel tomatsalsa. Om du vill servera salladen med pannbröd, rekommenderar jag att du tittar här.
Till en sallad för sex personer behöver du:
4-5 dl kokt bulgur (koka enligt instruktionerna på förpackningen, men koka gärna i buljong)
2 mindre auberginer
2 mindre zucchinier
2 paprikor i olika färger
2-3 gula lökar
örtsalt
bladgrönt av olika slag (spenat, rucola, eller vanlig grönsallad)
1 mango
fetaost
olivolja
flingsalt, svartpeppar från kvarnen
Gör så här:
Lägg ugnen på 200 grader. Koka bulguren. Skiva auberginerna och zucchinierna och laka ur dem genom att salta dem och låta dem dra cirka 15 minuter. Torka av skivorna med hushållspapper. Skär paprikan i bitar. Skala och klyfta löken. Lägg grönsakerna på en plåt och ringla över olivolja. Strö över örtsalt. Rosta i ugnen cirka 40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och löken tagit lite färg och skalet lossnar lätt från paprikorna.
Skär upp mangon i lämpliga bitar. Smula fetaosten. Blanda de rostade grönsakerna, mangon, de gröna bladen och fetaosten på ett serveringsfat, ringla över olivolja och toppa med flingsalt och nymalen svartpeppar. Dekorera med några kvistar bladpersilja.
Tomatsalsa
2 askar körsbärstomater
1 finhackad rödlök
1 knippe bladpersilja
olivolja
flingsalt, peppar från kvarnen
Gör så här:
Dela körsbärstomaterna och blanda med den hackade löken och den hackade bladpersiljan. Ringla över olivolja och strö flingsalt och nymalen svartpeppar över.
Servera gärna allt med en klick tsatsiki!
Glutenfri gnocchi
Testade i helgen på att laga glutenfri gnocchi, vilket lyckades riktigt bra. Gnocchi är en form av pasta, men innehåller i regel potatis och äts gärna som förrätt i Italien. Med rätt sås är gnocchi alldeles oemotståndligt. Jag serverar gärna gnocchi med en god, mustig tomatsås, eller med brynt smör och salvia och med en rejäl sats riven parmesan.
Deg (6 personer):
1,5 kg möjlig potatis
2 ägg
5 dl glutenfritt mjöl (här använde vi vaalea gluteentiton jauhoseos av märket Viljatuote)
salt (behövs rätt mycket, så smaka av)
Gör så här:
Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen kallna. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop degen så att den blir mjuk och smidig. Dela degen i 7-8 bitar och baka ut stänger 2,5 cm i diameter. Skär ut gnocchi med en längd på ca 2 cm och tryck lätt på gnocchhin med baksidan av en gaffel. Koka upp rejält saltat vatten i en stor kastrull och koka klimparna tills de stiger upp till ytan. Observera att det går snabbt! Plocka upp gnocchin med en hålslev och servera till exempel med brynt smör och salvia eller med en god tomatsås.
Det brynta smöret fixar du snabbt genom att låta 150 g smör smälta i en kastrull tillsammans med en rejäl knippe salviablad. Låt smöret ta lite färg och låt salviabladen friteras.
Toppa rätten med riven parmesan.
Bacon- och lökfylld ravioli med salviasmör och rödbetssallad
Pasta är inte alls svårt att göra själv. Hemligheten ligger i en bra deg och i en bra pastamaskin. Det är roligt att göra egen pasta och så är den fantastiskt god också. Du får räkna med att det tar lite tid, men det är en del av matlagningsresan.
Pastadeg
Jag räknar alltid 100 g durummjöl och ett ägg per person. Pasta för fyra, då gäller alltså 400 g durummjöl och 4 ägg. Du kan ha ytterligare ett ägg i reserv, eftersom äggens storlek är avgörande för om de tar upp allt mjöl. Jag tillsätter inte salt i degen, utan endast i vattnet då pastan kokas.
Häll mjölet direkt på bakbordet eller i en bunke. Gör en grop i mitten av mjölet och kläck i ett ägg. Vispa ägget med gaffel, så att mjöl kommer med. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa så länge tills det inte längre går. Nu skall du knåda degen för hand cirka fem minuter. Låt sedan degen vila i en fuktig kökshandduk eller i plastfilm i kylskåpet, gärna en timme om du har tid.
Raviolifyllning
1 paket bacon
1 finhackad lök
I burk ricotta
Tärna baconet fint och stek det knaprigt i sitt eget fett tillsammans med löken. Låt svalna och blanda sedan ned ricottan. Ställ blandningen i kylen.
Rödbetssallad
4 rödbetor
olivolja
1 msk honung
salt, peppar
saltade nötter, gärna en blandning av olika
Skala rödbetorna och koka dem nästan mjuka. Låt svalna och skär sedan upp dem i lämpliga bitar eller tärningar. Stek bitarna i olivolja, salta och peppra enligt smak. Tillsätt honung och stek ytterligare en stund. Lägg upp betorna på en tallrik och toppa med krossade, saltade nötter. Servera som tillbehör till pastan.
Rödbetssallad med nötter
Så här gör du pastan
Av hälften av degen får du 35-40 raviolin. Du kan ju göra ravioli av all deg, eller spara andra hälften av degen till nästa dag och göra till exempel tagliatelle.
Kör degen genom pastamaskinen till tunna plattor. Börja från nollan på maskinen och gå sedan stegvis upp. Jag tycker sexan på min maskin ger lämpligt tunna plattor för ravioli. Lägg ut plattorna på mjölat bakbord. Klicka ut fyllning (cirka en halv tesked) med jämna mellanrum på en platta och pensla området runt fyllningen med vatten. Lägg en annan platta ovanpå den med fyllning. Tryck ut all luft mellan fyllningen och pastan. Stansa ut runda raviolin. Den form jag använde var 6 cm i diameter.
Koka raviolin i ordentligt saltat vatten i cirka 5-7 minuter, eller tills pastan är al dente. Koktiden är beroende av hur tunn deg du har.
Salviasmör
100 g smör
10 salviablad
Smält smöret och bryn det lätt tillsammans med salviabladen. Salviabladen kommer att friteras och blir mörka i färgen. En del smulas sönder. Häll smöret över den nykokta pastan och servera tillsammans med rödbetssalladen och något annat tillbehör du vill ha. Hos oss älskar alla bruschetta, så det brukar bli det när vi gör pasta.
Salvia och smör är en oslagbar kombination.
Bruschetta är ett ypperlig tillägg till pastan, eller som förrätt.
Hemgjorda hamburgare
Jag har aldrig egentligen varit speciellt förtjust i hamburgare. För några år sedan när vi var i Naples, Florida, hade vi lovat barnen en hamburgarkväll. Sonen googlade fram det närmaste hamburgarstället och det visade sig vara en av hela USA:s bästa hamburgarrestauranger. Men det visste vi ju inte ännu då vi stegade in. Stället heter Brooks Burgers (330 9th St S, 34102 USA, Naples, Fl) och fick oss nästan att trilla av stolen. En riktig knockout. Har aldrig ätit så goda burgare. Senare på kvällen upptäckte vi att stället var rankat top 2 i USA enligt TripAdvisor.
Nu har vi försökt hämta inspiration till våra hemmaburgare från Brooks och vi tycker vi kommit ganska nära. Hemligheten ligger i brödet, ett briochebröd som bakas med smör och penslas med ägg. Har provat mig fram ett flertal gånger och nu tycker jag att jag är ganska nöjd.
Briochebröd (6 st)
2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk råsocker
1 tsk salt
7-8 dl fint vetemjöl
50 g rumstempererat smör
1 ägg till pensling
Gör så här:
Värm mjölk och vatten till 37 grader och lös i jästen. Tillsätt socker och salt och blanda väl. Tillsätt vetemjölet lite i taget medan degen arbetas i en köksmaskin. Tillsätt smöret och låt gå ännu 5 minuter så att degen blir riktigt smidig. Låt jäsa 30-40 minuter under duk.
Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i sex bitar och forma till runda hamburgerbröd. Låt jäsa ytterligare 30 minuter på bakplåtspapper. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda bröden ca 15 minuter tills de fått en vacker färg. Låt svalna på galler.
Vill du göra hamburgarna med kött, välj gärna kött av rasboskap. Vill du göra hamburgarna vegetariska går det naturligtvis precis lika bra.
Köttfärsen blandar jag endast med salt och nymalen svartpeppar och formar till biffar som jag steker i smör. Gör jag vegetariska hamburgare tycker jag mest om kikärtsbiffar.
En god majonnäs hör ju hamburgaren till. Allra godast blir det om du gör den själv och det är väldigt enkelt. Man kan fuska lite och använda stavmixer. Jag gillar chilimajonnäs.
Enkel chilimajonnäs
1 äggula
1 tsk senap
1 tsk vinäger
1 tsk vatten
1,5-2 dl neutral olja
salt
1-2 tsk sambal oelek
Gör så här:
Vispa ihop äggula, senap, vinäger och vatten. Tillsätt olja försiktigt samtidigt som du kör blandningen med stavmixer. När majonnäsen är lämpligt tjock är den klar. Smaka av med salt och blanda i sambal oelek enligt smak.
Det jag absolut vill ha i min hamburgare är stekt, karamelliserad lök.
Karamelliserad lök
2 lökar skurna i ringar
smör att steka i
1 msk råsocker
en nypa salt
Gör så här:
Stek lökringarna mjuka i smör så att de får lite färg. Tillsätt socker och salt och vänd runt i pannan ännu en stund.
Montera din hamburgare med just de ingredienser du vill ha i den. Dessa serverades med chilimajonnäs, egenodlad sallad, ananasring, tomat, cheddarost och karamelliserad lök.
Tomatbröd med räkor
Jag älskar kombinationen tomatsås och räkor. De här tomatbröden kom till under våren och har blivit en ny favorit i familjen. Rekommenderar min tomatsås, med lämplig sötma, syra och hetta.
Du behöver:
tomatsås (kolla mitt recept nedan)
räkor (gärna stora)
olivolja
ett högklassigt ciabattabröd
riven parmesan
bladpersilja
Tomatsås
1 stor hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
olivolja
1 burk tomatkross, gärna med basilika
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk råsocker eller honung
2 msk balsamvinäger
1 nypa chiliflakes
15 basilikablad
Gör så här:
Hacka löken fint. Värm olja i en tjockbottnad kastrull och fräs löken gyllengul. Häll på tomatkross och vatten. Tillsätt vitlöken, salt, balsamvinäger, råsocker och chiliflakes. Hacka basilikan och lägg med den. Låt puttra åtminstone en halv timme, gärna längre. Rör om med jämna mellanrum.
Tomatbröd
Värm ugnen till 175 grader.
Tina räkorna ifall de är frysta. Se till att torka av all vätska av räkorna innan du använder dem.
Skiva ciabattan i fyra eller sex bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Bred ut sås över brödet och ställ in bröden i ugnen 10 minuter.
Ta ut bröden, lägg på räkorna och riv parmesanost över. Lägg in bröden några minuter till. Dekorera med bladpersilja.
Pinocchiotårta är sommarens tårta
Pinocchiotårtan är sommarens tårta nummer ett. I alla fall om jag får bestämma. Den är enkel att göra, den är inte för söt och de färska bären ger en fin friskhet. Sen är den vacker också. Lite busig och sommarklädd. Den räcker till många och man blir sådär barnsligt lycklig över att få äta en bit eller två. Här är min variant på denna klassiker:
Ca 12 bitar
Botten:
75 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker om du vill
0,5 dl mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
2 dl mandelspån
Fyllning:
4 dl vispgrädde
färska bär (jordgubbar, blåbär, hallon)
myntablad
Gör så här:
Lägg ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör om mellan varje. Blanda bakpulver och mjöl separat i en skål, sikta ner blandningen och tillsätt även mjölken. Blanda smeten varsamt, men så att den blir slät. Bred ut smeten (20cm x 30cm) på en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sedan socker lite i taget och fortsätt vispa så att marängen får en fin glans. Bred ut marängsmeten på tårtbotten. Strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter eller tills marängen fått en fin färg. Låt kakan svalna och dela den sedan itu. Lägg grädde över ena halvan och lägg den andra halvan ovanpå. Garnera med de bär du önskar och gärna med något grönt.
Kirskålspesto
Har du kirskål i trädgården? Grattis! Det hatade ogräset, som ursprungligen inte alls var ett ogräs, utan en grönsak som odlades bland annat i klosterträdgårdar, har idag blivit ett stort problem i många trädgårdar. Som ni vet är den svår, ja nästan omöjlig att utrota. Jag upptäckte kirskålen ifjol på allvar och var egentligen bara glad då den tittade fram i år igen. Jag har ju bladgrönt hela sommaren.
Kirskålen växer i stora bestånd, och därför är det lätt att plocka ihop en stor mängd av den på en kort tid. Det är de nyaste bladen som skall plockas, de större kan vara beska i smaken. Kirskål går tacksamt nog att skörda långt in på hösten, eftersom nya plantor kommer i jämn takt. Kirskål går att använda i sallader, i smoothie, i lasagne, i soppor eller varhelst du önskar. Till smaken påminner den lite om spenat.
Kirskålspesto (för fyra)
1 liter kirskålsblad
1 dl god olivolja, varav 1/3 gärna kan vara citronolivolja
2 pressade vitlöksklyftor (eller en stor)
100 g pinjenötter (det går bra med solrosfrön också, men jag gillar pinjenötsmaken mer)
en nypa salt
peppar ur kvarnen
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer (eller i en matberedare) till en puré. Servera med nykokt pasta. Här avnjuter vi kirskålspeston med fylld gnocchi.
Pannbröd med aubergineröra och tomatsallad
Det här härligt sega brödet i kombination med den kryddiga, lite österländska aubergineröran, tomatsalladen och den turkiska yoghurten är underbart gott. Ett bra alternativ till en vegetarisk middag eller lunch.
Pannbröd, 8 st
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
6-7 dl halvgrovt vetemjöl
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt saltet och vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under duk 1,5-2 timmar. Gör klart tillbehören under tiden.
Aubergineröra
2 stora auberginer
olivolja
finrivet skal och saften av en citron
1 nypa chiliflakes
1,5 tsk malen spiskummin
1 hackad vitlöksklyfta
1 dl hackad bladpersilja
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och baka auberginerna hela i 30 minuter på en plåt med bakplåtspapper. Skrapa ur innehållet ur auberginerna och lägg det i en skål tillsammans med de övriga ingredienserna. Mixa allt till en slät blandning. Smaka av.
Tomatsallad
1 stor ask körsbärstomater (gärna både röda och gula)
1 liten rödlök
saften av en halv citron
1 tärnad avokado
1/2 tärnad mango
1 dl hackad bladpersilja
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här:
Dela tomaterna, hacka löken och blanda alla ingredienser i en skål. Blanda i oljan, salt och peppar. Smaka av.
Dela degen i åtta bitar. Kavla ut dem till bröd och stek ett bröd i taget i en stekpanna utan fett. Håll koll på brödets undersida, så det inte blir svart. Brödet jäser i pannan, så vänd det när bubblorna är rejäla. Låt brödet få lite färg på båda sidorna. Lägg bröden under en ren kökshandduk.
Servera de varma bröden med aubergineröran, tomatsalladen och en klick tjock, krämig turkisk yoghurt.
Risotto med pilgrimsmusslor
Om en risotto är välgjord är den något av det godaste man kan äta. Sist och slutligen är en risotto inte speciellt svår att göra, men man måste vara på sin vakt hela tiden så att riset får en perfekt konsistens. Underkokt ris är riktigt trist, men en gröt får det inte heller bli. Riset ska ha en liten kärna i mitten, så det gäller att vara uppmärksam. Här bjuder jag på en lyxig risotto med pilgrimsmusslor.
4 portioner
1 gul lök eller 2 schalottenlökar
1/2 dl olivolja
400 g risottoris, exempelvis carnaroli- eller arborioris
2 dl vitt vin
1 liter kycklingbuljong
100 g smör
2 dl riven parmesanost plus lite för garnering
salt
svartpeppar
Till serveringen
8-10 pilgrimsmusslor
2 msk smör
salt
peppar
1/2 dl citronolivolja
rivet skal av en ekologisk citron
hackad gräslök
Gör så här:
Riv skalet av citronen och blanda med citronolivoljan. Ställ oljan åt sidan.
Skala löken och finhacka den. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull och fräs löken gyllengul och mjuk. Häll i riset och fräs riset tillsammans med löken i cirka 3-4 minuter under omrörning. Tillsätt vinet och låt sjuda tills vinet kokat bort. Rör om hela tiden.
Det här vinet använde jag den här gången.
Tillsätt lite buljong i taget under ständig omrörning. Börja med en lite större mängd, cirka 4 deciliter och fortsätt sedan med en deciliter i taget. Tillsätt alltid buljong när vätskan börjar ta slut. Var uppmärksam så att riset inte bränns i bottnen, sänk temperaturen vid behov.
Risotton skall ha lite tuggmotstånd när den är klar, men den skall vara lös och krämig. Det tar cirka 20 minuter från det att vinet hällts i. Ta kastrullen åt sidan, blanda i smöret och parmesanosten. Smaka av med salt och peppar. Låt risotton stå under lock medan du steker pilgrimsmusslorna.
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek pilgrimsmusslorna cirka en minut på vardera sidan. Salta och peppra. Lägg upp risotton på en tallrik och lägg några pilgrimsmusslor ovanpå. Ringla citronolivolja över och toppa med lite riven parmesan och gräslök om du vill.
Man skulle kanske servera vitvin till en risotto, men den här gången fick det bli rött.
Rustika rågkusar
Här kommer ett recept på rågkusar som jag älskar. Barnens farmor brukade baka bröd som påminde om de här. Kolossalt goda bröd som är lätta att baka.
För 20-24 stycken behöver du:
5 dl ljummet vatten+ 5 dl ljummen mjölk
50 g jäst
2 msk sirap
1,5-2 msk salt
2 dl havrekli
10 dl rågmjöl
8-10 dl vetemjöl
Gör så här:
Lägg ugnen på 200 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet och mjölken. Blanda ordentligt så att jästen löser sig. Tillsätt sirap, salt och havrekli. Blanda väl. Lägg till rågmjölet och vispa till en slät smet. Lägg smeten i en degblandare och kör degen medan du tillsätter vetemjölet lite i taget. Degen skall lossna från kanterna men den får inte bli torr. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
En riktig raritet i vårt hushåll. En vän i vått och torrt. Det är en Lammix från början av 1950-talet som mina föräldrar kom över. Min mamma använde den alltid då hon höll till i köket. Under de sista åren hon levde tyckte hon att den blev för stor för två personers hushåll, så jag bytte min köksmaskin mot deras. Jag har lovat hålla igång den så länge det bara går och vet ni? Jag skulle aldrig byta.
Kavla ut degen så att den är cirka 1 cm tjock. Tryck ut runda bröd med en form. Du kan givetvis också forma degen till bollar och trycka ut bröden med fingrarna. Nagga bröden och låt jäsa på bakplåtspapper cirka en halv timme. Grädda bröden i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
Havrebröd i långpanna
Här är ett perfekt bröd till frukosten eller soppan. Det här är garanterat ett bröd som såväl stor som liten gillar. Ett bröd i långpanna kräver en väldigt liten insats och sköter långt sig självt.
För cirka 20 bitar behöver du:
4 dl havregryn
8 dl mjölk (gärna helmjölk)
50 g jäst
2 msk sirap eller honung
1 msk salt
8-10 dl vetemjöl
50 g rumstempererat smör
Gör så här:
Lägg ugnen på 225 grader. Koka en havregrynsgröt på havregrynen och 6 dl av mjölken. Låt gröten svalna. Värm resten av mjölken till 37 grader och lös jästen i den. Tillsätt sirap och salt och blanda allt i en degblandare. Tillsätt havregrynsgröten och sedan vetemjöl lite i taget. Tillsätt det rumstempererade smöret. Låt degen gå i åtminstone 5 minuter. Degen skall vara lite kladdig. Låt jäsa under duk 30 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper i en djup långpanna (cirka 30x40 cm) och häll i degen. Platta ut den med fingrarna och strö lite mjöl ovanpå. Skär upp färdiga rutor med en kniv och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter tills brödet har en vacker färg.
Min röda rotsakssoppa med färskt grytbröd och hemgjord vitlöksfärskost
Jag tycker det är underbart med färger. De gör mig glad och framför allt piggar färger upp. Nu kommer färgerna ute i naturen, men jag tycker det är lika viktigt med färger på tallriken. Här delar jag med mig av min röda rotsakssoppa, serverad med en klick crème fraiche, ett nybakat grytbröd och hemgjord vitlöksfärskost.
Om du vill göra mitt grytbröd behöver du räkna med 10 timmar för jäsning. Det går bra att låta brödet jäsa över natten eller under dagen, medan du är på jobb. En länk till mitt goda grytbröd hittar du här.
Röd rotsakssoppa, 6 portioner
Du behöver
4 skalade potatisar
4 skrubbade morötter
4 skalade rödbetor
2 skalade lökar
2 skalade vitlöksklyftor
1 bit (2 cm) färsk ingefära
1- 1,5 liter grönsaksbuljong
olja
1 tsk malen muskotnöt
salt
svartpeppar
en nypa chiliflakes
1,5 msk honung
1 dl vispgrädde
crème fraiche till serveringen
Gör så här
Skala/skrubba rotsakerna och skär upp dem i bitar. Hacka löken i lite större bitar. Skiva vitlöken. Häll upp några matskedar olja i en tjockbottnad kastrull, fräs löken, muskotnöten och chiliflakes i oljan en stund. Lägg i vitlöken och fräs en stund till. Se upp så att vitlöken inte bränns vid. Häll på buljongen och lägg i rotsakerna och ingefäran. Du behöver ha så mycket vätska att rotsakerna täcks. Låt koka tills rotsakerna är mjuka.
Nu ska du mixa soppan. Nu har du troligen för mycket vätska i soppan, för att den skall bli lagom tjock. Ta bort en hel del del av vätskan med en slev och spara vätskan. Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt vätska så mycket så att konsistensen på den släta soppan blir bra, men räkna med att du ännu ska ha i grädden. Mixa ner grädden och honungen, smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick crème fraiche och ett par skivor nybakat bröd.
Vitlöksfärskost
Hemgjord färskost är busenkel att göra själv. Smaken är godare och du slipper alla tillsatsämnen.
Du behöver
1 liter surmjölk (piimä)
2 burkar gräddfil (inte lättgräddfil)
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt
Gör så här
Blanda surmjölken och gräddfilen i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp blandningen så att den nästan kokar. Blanda om med jämna mellanrum. Du kommer att märka att blandningen blir grynig. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag, häll i blandningen och låt vasslen rinna av. Rör om i durkslaget emellanåt. Så småningom kommer massan att rymmas i ett kaffefilter. Då brukar jag flytta över massan hit och så rinner resten av vasslen bort i en kaffetratt. Nu har du kvar ostmassan. Låt den svalna och smaksätt med salt samt vitlök, gräslök, chili eller vad just du vill ha i din färskost.
Gott i påsktider
Ser så fram emot påskens matupplevelser. Flera dagar är lika med flera härliga luncher och middagar. Är så nyfiken på allt gott man kan laga och njuta av. Under ledigheten blir det åtminstone lamm som marinerat länge i färska örter. Till det blir det ugnsrotsaker med någon trevlig majonnäs eller bearnaise till. Svag som jag är för smörgåstårta, ska jag göra minismörgåstårtor. Under påsken blir det också någon smarrig paj, en vitlöks- och morotssallad med fetaost och rucola och påskmuffins. Tänkte dela med mig av ett par recept.
Sallad med rostade morötter, vitlök och fetaost
Det här är en matig och farligt god sallad som passar utmärkt med en köttbit eller med fisk. Eller varför inte som sådan?
1/2 kg morötter
8-10 vitlöksklyftor (oskalade)
1 stor lök
2 dl kokt bulgur
1 l grönsaksbuljong (1 liter vatten, 2 buljongtärningar)
1 kruka färsk rucola
150 g fetaost
olja
salt
peppar
Värm ugnen till 200 grader. Tvätta morötterna noggrant, dela dem i stavar. Lägg morötterna på en ugnsplåt och lägg med vitlökarna med skalet på (sedan när du äter är det bara att trycka ut det goda ur skalet). Skala och skiva löken i lite tjockare skivor och lägg med lökringarna. Ringla över olja och rosta i ugnen 40 minuter, eller tills morötterna är mjuka, men fortfarande har lite tuggmotstånd. De ska få lite färg. Vänd morötterna en gång efter halva tiden.
Koka upp buljongen och lägg i bulguren. Koka 10-15 minuter. Häll bort överflödig vätska.
Blanda morötterna, vitlöken, löken, rucolan och bulguren på ugnsplåten. Salta och peppra. Lägg över allt på ett serveringsfat och smula över fetaosten. Njut gärna salladen ljummen, men det går bra att äta den kall också.
Påskmuffins med citronfrosting
12-14 st
125 g rumsvarmt smör eller bakmargarin
2 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 dl mjölk
Frosting
200 g naturell färskost
125 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
saften av en halv citron
några droppar hushållsfärg om du vill
Värm ugnen till 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ned i smeten. Tillsätt ännu mjölken och rör till smeten så att den blir slät. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Vispa ihop färskosten och smöret så att det blir en fluffig smet. Tillsätt florsocker, men försiktigt, lite i taget. Blanda i citronsaften. Kontrollera tjockleken på frostingen, tillsätt mer florsocker vid behov. Spritsa frosting en över de muffinsarna som svalnat och dekorera med påskägg.
Vad skall du äta i påsk? Kram alla fina!
Tortillas med pankofriterad torsk och mango-avokado-äppelsalsa
Fredagstortillas. Det är ju många av oss som älskar dem. Ikväll bjöd jag familjen på en ny frasig version. De höjde fredagsmyset till en helt ny nivå. Fantastiskt gott!
För fyra:
Mango-avokado-äppelsalsa
1 stor mango
2-3 avokador
1 rött sött äpple
1 rödlök
1 dl bladpersilja
saften av en citron
olivolja
(salt)
Tärna mangon, avokadon och äpplet och blanda med den hackade löken. Hacka och lägg med bladpersilja. Häll i citronsaften och ringla lite olja över. Eventuellt kan man ha i en liten nypa salt. Rör om och låt dra.
Citronmajonnäs
1 ägg
1 tsk senap
1 tsk vinäger, gärna äppelcidervinäger
Saften av 1/2 citron
1 dl rapsolja
salt
Knäck ägget i en skål. Tillsätt senap och vinäger och citron. Mixa ihop med en stavmixer medan du häller i oljan i en jämn stråle. Smaka av med salt.
Pankofriterad torsk
4 torskfiléer
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl pankoströbröd
salt
svartpeppar
neutral olja till friteringen
Skär filéerna i två bitar. Vänd dem först i saltat och pepprat vetemjöl, sedan i vispat ägg och sist i pankoströbrödet. Fritera i het olja (160-170 grader) tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på papper.
Jag brukar ha en burk inlagda grönsaker i kylen. Plockade upp lite lök och paprika till garneringen. Kika i ditt kylskåp och kolla vad som kan vara det där som är lite syrligt och som förhöjer smaken.
Värm tortillabröden (ja, det är ännu bättre om man gör bröden själv) och fyll med salsa, fisk, inlagda grönsaker eller bara ringar av rå rödlök och toppa med något salt. Här provade vi med fetaost, men den kan lämnas bort eller bytas mot något annat saltigt.
Ostkroketter
Allting blir bättre med en bit god mat. Här delar jag med mig av ett recept på jättegoda, lättalagade ostkroketter. Perfekt som förrätt eller som tilltugg till ett glas vin.
Du behöver:
400 g färskost med din favoritsmak
4 dl riven ost (gärna någon smakrikare, kraftigare ost)
2 dl rostad lök
0,5 tsk salt
peppar från kvarnen
rapsolja till fritering
Panering:
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Gör så här:
Blanda ihop färskosten, osten, löken, salt och peppar i en bunke. Forma till runda bollar. Rulla dem i vetemjöl, sedan i vispat ägg och sist i ströbröd. Värm oljan i en kastrull. Kolla oljans temperatur med att lägga i en bit av degen. Fritera bollarna tills de är vackert gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Njut dem gärna medan de är lite varma.