
Enkelt grytbröd
Det här är mitt enkla, men goda grytbröd. Det här brödet har knapriga kanter men är mjukt inuti. Brödet kräver tid, men är absolut inte alls svårt att göra. Brödet behöver jäsa svalt cirka 10 timmar, men det går bra att låta det jäsa under natten, eller medan du är på jobbet.
Du behöver
1/2 paket jäst
6 dl ljummet vatten
2,5 tsk salt
1 msk honung
1 dl rågmjöl
9-10 dl vetemjöl
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke med ljummet vatten. Tillsätt salt och honung. Blanda noggrant. Vispa ner rågmjölet och lite av vetemjölet. Knåda degen med händerna när du inte längre kan vispa. Tillsätt resten av mjölet lite i taget. Knåda degen ordentligt. Den ska lossna från kanterna och vara mjuk och smidig. Degen får inte bli torr.
Låt degen jäsa 10 timmar i bunken under plastfilm. Degen skall jäsa i ett svalt utrymme.
Lägg in en gryta med lock (gärna gjutjärnsgryta) i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
Stjälp upp degen på ett bakbord. Ta ut grytan ur ugnen. Nu är det viktigt att du inte knådar degen mer, utan vrid degen några gånger till ett bröd, gör ett kryss i brödet med en kniv och fäll ner brödet i grytan. Grädda med lock i cirka 30 minuter, ta bort locket och grädda ytterligare 10 minuter eller tills brödet har en vacker färg. Låt brödet svalna på ett galler utan duk.
Gott i påsktider
Ser så fram emot påskens matupplevelser. Flera dagar är lika med flera härliga luncher och middagar. Är så nyfiken på allt gott man kan laga och njuta av. Under ledigheten blir det åtminstone lamm som marinerat länge i färska örter. Till det blir det ugnsrotsaker med någon trevlig majonnäs eller bearnaise till. Svag som jag är för smörgåstårta, ska jag göra minismörgåstårtor. Under påsken blir det också någon smarrig paj, en vitlöks- och morotssallad med fetaost och rucola och påskmuffins. Tänkte dela med mig av ett par recept.
Sallad med rostade morötter, vitlök och fetaost
Det här är en matig och farligt god sallad som passar utmärkt med en köttbit eller med fisk. Eller varför inte som sådan?
1/2 kg morötter
8-10 vitlöksklyftor (oskalade)
1 stor lök
2 dl kokt bulgur
1 l grönsaksbuljong (1 liter vatten, 2 buljongtärningar)
1 kruka färsk rucola
150 g fetaost
olja
salt
peppar
Värm ugnen till 200 grader. Tvätta morötterna noggrant, dela dem i stavar. Lägg morötterna på en ugnsplåt och lägg med vitlökarna med skalet på (sedan när du äter är det bara att trycka ut det goda ur skalet). Skala och skiva löken i lite tjockare skivor och lägg med lökringarna. Ringla över olja och rosta i ugnen 40 minuter, eller tills morötterna är mjuka, men fortfarande har lite tuggmotstånd. De ska få lite färg. Vänd morötterna en gång efter halva tiden.
Koka upp buljongen och lägg i bulguren. Koka 10-15 minuter. Häll bort överflödig vätska.
Blanda morötterna, vitlöken, löken, rucolan och bulguren på ugnsplåten. Salta och peppra. Lägg över allt på ett serveringsfat och smula över fetaosten. Njut gärna salladen ljummen, men det går bra att äta den kall också.
Påskmuffins med citronfrosting
12-14 st
125 g rumsvarmt smör eller bakmargarin
2 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 dl mjölk
Frosting
200 g naturell färskost
125 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
saften av en halv citron
några droppar hushållsfärg om du vill
Värm ugnen till 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ned i smeten. Tillsätt ännu mjölken och rör till smeten så att den blir slät. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Vispa ihop färskosten och smöret så att det blir en fluffig smet. Tillsätt florsocker, men försiktigt, lite i taget. Blanda i citronsaften. Kontrollera tjockleken på frostingen, tillsätt mer florsocker vid behov. Spritsa frosting en över de muffinsarna som svalnat och dekorera med påskägg.
Vad skall du äta i påsk? Kram alla fina!
Tortillas med pankofriterad torsk och mango-avokado-äppelsalsa
Fredagstortillas. Det är ju många av oss som älskar dem. Ikväll bjöd jag familjen på en ny frasig version. De höjde fredagsmyset till en helt ny nivå. Fantastiskt gott!
För fyra:
Mango-avokado-äppelsalsa
1 stor mango
2-3 avokador
1 rött sött äpple
1 rödlök
1 dl bladpersilja
saften av en citron
olivolja
(salt)
Tärna mangon, avokadon och äpplet och blanda med den hackade löken. Hacka och lägg med bladpersilja. Häll i citronsaften och ringla lite olja över. Eventuellt kan man ha i en liten nypa salt. Rör om och låt dra.
Citronmajonnäs
1 ägg
1 tsk senap
1 tsk vinäger, gärna äppelcidervinäger
Saften av 1/2 citron
1 dl rapsolja
salt
Knäck ägget i en skål. Tillsätt senap och vinäger och citron. Mixa ihop med en stavmixer medan du häller i oljan i en jämn stråle. Smaka av med salt.
Pankofriterad torsk
4 torskfiléer
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl pankoströbröd
salt
svartpeppar
neutral olja till friteringen
Skär filéerna i två bitar. Vänd dem först i saltat och pepprat vetemjöl, sedan i vispat ägg och sist i pankoströbrödet. Fritera i het olja (160-170 grader) tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på papper.
Jag brukar ha en burk inlagda grönsaker i kylen. Plockade upp lite lök och paprika till garneringen. Kika i ditt kylskåp och kolla vad som kan vara det där som är lite syrligt och som förhöjer smaken.
Värm tortillabröden (ja, det är ännu bättre om man gör bröden själv) och fyll med salsa, fisk, inlagda grönsaker eller bara ringar av rå rödlök och toppa med något salt. Här provade vi med fetaost, men den kan lämnas bort eller bytas mot något annat saltigt.
Ostkroketter
Allting blir bättre med en bit god mat. Här delar jag med mig av ett recept på jättegoda, lättalagade ostkroketter. Perfekt som förrätt eller som tilltugg till ett glas vin.
Du behöver:
400 g färskost med din favoritsmak
4 dl riven ost (gärna någon smakrikare, kraftigare ost)
2 dl rostad lök
0,5 tsk salt
peppar från kvarnen
rapsolja till fritering
Panering:
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Gör så här:
Blanda ihop färskosten, osten, löken, salt och peppar i en bunke. Forma till runda bollar. Rulla dem i vetemjöl, sedan i vispat ägg och sist i ströbröd. Värm oljan i en kastrull. Kolla oljans temperatur med att lägga i en bit av degen. Fritera bollarna tills de är vackert gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Njut dem gärna medan de är lite varma.
Runebergstårtor
5. februari. Just idag tycker jag du skall unna dig en Runebergstårta eller två. Det påstås att Runeberg åt en om dagen och bakelsens ursprung har ju diskuterats en hel del, men nog är den ju god! Här delar jag med mig av mitt recept. De är ju inte lika ståtliga som traditionella Runebergstårtor, men alldeles tillräckligt fina. Lätta att lyckas med, så börja baka!
15 st
200 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
2 dl kexsmulor (till exempel havrekex)
1 dl grädde
1 tsk kardemumma (om man vill)
hallonsylt
Att fukta med
2 dl hett vatten
0,5 dl socker
Kristyr
1 dl florsocker
2-3 tsk vatten
Gör så här
Värm ugnen till 200 grader. Vispa smör och socker pösigt. Vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och blanda i smör-socker-äggblandningen. Tillsätt grädden, kexsmulorna och mandelmjölet och blanda väl, men vispa inte.
Fördela kaksmeten i 15 stadiga kakformar. Gör ett litet hål med fingret i degen i varje form och lägg cirka en halv tesked hallonsylt i varje form. Grädda 13-15 minuter.
När du tagit tårtorna ur ugnen, fukta dem genast med vatten-sockerlagen. Klicka ut sylt igen (den du klickade dit tidigare, har försvunnit in i tårtan) och låt tårtorna svalna.
Blanda florsocker och vatten. Lägg blandningen i en påse, klipp ett litet hål i påsens hörn och dekorera runt sylten.