Julportal och julgodis

Så var det dan före dopparedan. Gårdagen var en pysseldag. Har länge tänkt göra en julportal vid ingången till vårt hus, så nu när den väl står där känns det fint. Igår passade jag och barnen också på att göra julgodis till julbordet. Ville inte krångla till det för mycket, men det blev ändå fyra olika sorter. Valde att göra egen Toffifee, mintchokladflarn, hasselnöts- och mandelchoklad samt tranbärs- och hasselnötspraliner. Som ni förstår, tycker jag hasselnötter är kungen av nötterna i juletid. Lättare än såhär kan tillverkning av julgodis knappast bli.

DSC_0202.JPG

Toffifee

Du behöver:

hasselnötter

1 dl grädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

2-3 tsk kakao

100 g mjölkchoklad

Gör så här:

Rosta hasselnötterna i 175 grader i cirka 10 minuter. Vänd nötterna efter halva tiden. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalet. Lägg en nöt i varje liten form. Jag har använt en silikonform, men det går bra med små pappersformar också.

Koka upp grädde, socker, sirap och kakao till cirka 120 grader och låt sjuda till en massa. Du kan kolla segheten på massan genom att droppa några droppar i ett glas kallt vatten. Konsistensen skall vara som kola. Häll upp i formarna till två tredjedelar. Smält mjölkchokladen i mikron eller i vattenbad och fyll på i formarna. Ställ svalt för att stelna.

DSC_0208.JPG

Mintchokladflarn

DSC_0220.JPG


Du behöver:

200 gram choklad med högre kakaohalt

pepparmyntsolja

Gör så här:

Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Droppa i valfri mängd pepparmyntsolja. Bred ut chokladen tunt med en sked. Garnera med smält vitchoklad, hasselnötter, flingsalt, torkade bär eller vad du känner för. Jag valde vitchoklad och flingsalt. Låt stelna.

Hasselnöts- och mandelchoklad

DSC_0224.JPG

Du behöver:

400 gram mjölkchoklad

en liten påse hasselnötter

en liten påse mandelflarn

50 g vitchoklad

Gör såhär:

Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Hacka hasselnötterna och mandelflarnen och blanda dem med chokladen. Smörj en mindre ugnsform med låga kanter med lite olja eller använd bakplåtspapper i formen. Häll choklad-nötblandningen i formen och ringla över smält vitchoklad. Låt stelna och bryt i bitar.

Tranbärs- och hasselnötspraliner

DSC_0227.JPG

Du behöver:

200 g mjölkchoklad

100 g vitchoklad

torkade tranbär

rostade hasselnötter

pappersformar

Gör så här:

Smält chokladen i vattenbad eller i mikron, men smält sorterna separat. Lägg några nötter och några tranbär i varje form och häll över mjölkchoklad. Häll sedan på vitchoklad. Gör mönster i chokladen med en cocktailsticka. Låt stelna.

Önskar er alla en riktigt GOD JUL!

DSC_0229.JPG
Föregående
Föregående

Runebergstårtor

Nästa
Nästa

Klappar och julmat